Stenen, hout, dekens? Bingo.
De zweethutceremonies bij Eagle Lodges zijn geïnspireerd op een eeuwenoude traditie die bij verschillende natuurvolkeren voorkwam en zelfs nog steeds voorkomt. Zweethutten kom je in heel veel verschillende vormen en maten tegen. Ook worden de ceremonies overal anders gegeven. Wij gieten EagleLodges, zoals we ze zelf graag noemen.
Er worden stenen op een groot vuur verwarmd. Deze stenen worden wanneer ze heet genoeg zijn de zweethut binnen gebracht. Binnen in de hut zitten de deelnemers rond de stenen. Een emmer met water wordt naar binnen gebracht, de ‘deur’ wordt met een deken afgedekt en de ceremonie kan beginnen.
Zweethut als spirituele ervaring.
Dit is slechts het praktische gedeelte. Tijdens een ceremonie ontstaat een mystieke sfeer die zich misschien wel het beste laat vergelijken met een zeer diepe vorm van meditatie. Het levert heel vaak de meest prachtige inzichten en doorbraken op.
De kern van een ceremonie is gebaseerd op een van de oudste religies ter wereld: het geloof in de natuur (ook wel Animisme genoemd). Hierbij wordt uitgegaan dat alles een ziel heeft en dat wij met elkaar onderdeel zijn van een groot geheel. Alles is met elkaar verbonden. De mens staat hierin niet centraal maar moeder aarde. Zij die ons draagt, leven geeft, voedt en ook weer opneemt als we sterven.
Zweethut als gevoel van saamhorigheid
Tijdens onze bijeenkomsten gaat het dan ook niet om de persoonlijke processen, maar om ons te herinneren wie we gezamenlijk zijn. Een collectief van alles wat is. Dit geeft een enorm gevoel van saamhorigheid en respect voor de natuur met al haar wijsheid en schoonheid.
Alle krachten doen mee, de wind, de regen, de zon, maan en sterren. Alle dieren doen mee, zelfs de stenen (ook wel Natuurgodsdienst of Animisme genoemd).
Hoe warm wordt het in de zweethut?
Een vraag die we veel krijgen is hoe warm het nu precies wordt tijdens een ceremonie. De exacte temperatuur verschilt nogal per ceremonie, maar ga er maar vanuit dat het goed te vergelijken is met een opgieting in de sauna of een bezoek aan het stoombad. Omdat er tijdens een sessie sprake is van zogenaamde contactwarmte (anders dan stralingswarmte die je kent van de reguliere sauna) voelt het heel anders aan dan een normale sauna. De temperatuur van een zweethut ligt feitelijk heel veel lager, al voelt dat soms niet zo.
De enige manier om te ontdekken wat een zweethut werkelijk is en voor je doet, is door er eentje te ervaren. Je bent heel welkom.