Veel Gestelde vragen

Ook wij hebben ons moeten aanpassen aan de RIVM-maatregelen. Gelukkig hebben we er inmiddels de nodige ervaring mee kunnen opdoen. We hebben de groepen kleiner gemaakt en de hut veel groter, zo is er voor iedereen voldoende afstand en omdat we ook flink meer stenen mee naar binnen nemen zul je het niet koud krijgen. Verder vragen we medewerkers en deelnemers die verkouden zijn en/of koorts hebben thuis te blijven. We ontvangen je in zo’n geval graag een andere keer.

De zweethutceremonies bij Eagle Lodges zijn geïnspireerd op een eeuwenoude traditie die bij verschillende natuurvolkeren voorkwam en zelfs nog steeds voorkomt. Zweethutten kom je in heel veel verschillende vormen en maten tegen. Ook worden de ceremonies overal anders gegeven. Wij gieten EagleLodges zoals we ze zelf graag noemen. 

Er worden stenen op een groot vuur verwarmd. Deze stenen worden wanneer ze heet genoeg zijn de zweethut binnen gebracht. Binnen in de hut zitten de deelnemers rond de stenen. Een emmer met water wordt naar binnen gebracht, de ‘deur’ wordt met een deken afgedekt en de ceremonie kan beginnen.

Dit is slechts het praktische gedeelte. Tijdens een ceremonie ontstaat een mystieke sfeer die zich misschien wel het beste laat vergelijken met een zeer diepe vorm van meditatie. Het levert heel vaak de meest prachtige inzichten en doorbraken op.

De kern van een ceremonie is gebaseerd op een van de oudste religies ter wereld: het geloof in de natuur (ook wel Animisme genoemd). Hierbij wordt uitgegaan dat alles een ziel heeft en dat wij met elkaar onderdeel zijn van een groot geheel. Alles is met elkaar verbonden. De mens staat hierin niet centraal maar moeder aarde. Zij die ons draagt, leven geeft, voedt en ook weer opneemt als we sterven. 

Tijdens onze bijeenkomsten gaat het dan ook niet om de persoonlijke processen, maar om ons te herinneren wie we gezamenlijk zijn. Een collectief van alles wat is. Dit geeft een enorm gevoel van saamhorigheid en respect voor de natuur met al haar wijsheid en schoonheid. 

Alle krachten doen mee, de wind, de regen, de zon, maan en sterren. Alle dieren doen mee, zelfs de stenen  (ook wel Natuurgodsdienst of Animisme genoemd).

Op reguliere dagen worden er meestal twee zweethutceremonies aangeboden. Een ceremonie duurt ruim een uur (vaker nog wel iets langer). Uiteraard gaat regelmatig de deur open zodat je niet steeds in de warmte zit. De meeste mensen ervaren echter een gevoel van tijdloosheid tijdens de ceremonie. (Wat geweldig voelt)

Al met al is het een dag vullend programma. Zo bouwen we gezamenlijk de hut op en hangen we met z’n allen na afloop de dekens weer terug. 

Tijdens Moonlodge ceremonies (hiervoor is een apart kaartje te boeken) wordt er één langere zweethut aangeboden. Deze is minder heet, maar door de duur op een andere manier net zo bijzonder. (Moonlodges zijn er alleen voor vrouwen)

Een vraag die we veel krijgen is hoe warm het nu precies wordt tijdens een ceremonie. De exacte temperatuur verschilt nogal per ceremonie, maar ga er maar vanuit dat het goed te vergelijken is met een opgieting in de sauna of een bezoek aan het stoombad. Omdat er tijdens een sessie sprake is van zogenaamde contactwarmte (anders dan stralingswarmte die je kent van de reguliere sauna) voelt het heel anders aan dan een normale sauna. De temperatuur van een zweethut ligt feitelijk heel veel lager, al voelt dat soms niet zo.

Al onze ceremonies zijn helemaal au-naturel. Geen geestverruimende middelen zijn toegestaan, noch nodig om het diepe gevoel van ontspanning eenheid te bereiken. Alles wat je nodig hebt zit al in je. Daarnaast is het zeer aan te raden om de dagen voor een ceremonie geen alcohol te nuttigen. Alcohol en de zweethut (zowel er voor als er na) zijn een slechte combinatie.

Wanneer je verhinderd bent of om COVID-achtige redenen niet willen/kunnen komen, neem dan even contact met ons op. We verplaatsen je ticket naar een ander moment.

Jazeker, onze eigen kinderen zijn ook vaak bij en in de zweethut te vinden. Er is geen leeftijdsgrens iedereen is welkom. Wel graag even een kaartje kopen voor je kind. Je vindt een apart kinderkaartje in onze ticketshop.

Zoals je in de algemene voorwaarden kunt lezen ben je altijd zelf verantwoordelijk voor je gezondheid. Je mag de hut altijd uit. Ook tijdens de ceremonie. Het is belangrijk dat je goed op jezelf let. 

Qua gezondheidsrisico’s is het te vergelijken met het bezoek aan de sauna. Mag je daar naar toe, dan kan je zeker ook bij ons gerust deelnemen.

Mocht je toch nog om medische redenen twijfelen om mee te kunnen doen aan de ceremonie raadpleeg dan eerst een arts. 

Gelukkig hoef je niet veel mee te nemen voor een zweethutceremonie. In de hut draag je badkleding of ben je helemaal naakt (dit doen de meeste deelnemers, maar doe wat goed bij je past). Neem verder voldoende handdoeken mee en een paar slippers. Verder is er geen kraan op het terrein, dus neem ook voldoende drinkwater en wat eten voor jezelf mee. Ten slotte vragen we je om geen make-up en deodorant of parfum te dragen. (Dit werkt niet goed in de hut)

Onze prachtige plek bevindt zich in het Horsterwold. Je kunt parkeren op de algemene parkeerplaats naast Staatsbosbeheer aan de Groenewoudseweg 7 in Zeewolde. Vanaf hier is het nog zo’n 12 minuten lopen. Trek de juiste schoenen aan, je moet nog een stukje door het bos.

Zie hier onder voor meer informatie. Incl. de looproute.

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie voor de EagleLodges

Op deze pagina vind je alle benodigde informatie voor de MoonLodges

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in de buurt.

– Klik hier voor een overzicht van nabijgelegen campings

– Klik hier voor een overzicht van nabijgelegen hotels

Ook is er een prachtige B&B in de buurt.

– http://www.naturistenbedenbreakfast.com

Geen nood, stuur ons even een mailtje, dan beantwoorden we je vraag alsnog. info@eaglelodges.nl